"Ars Longa Vita Brevis"
Profile


Ars is a part of my little universe
Jungin| 18 | Malaysia

email for questions.
jajatiha@yahoo.com


Defsoul's


17/03/12, 1:45 PG
Nak Letak Cute Favicon

 
hyep semua,tiha nak share tuto niew..
tahu x ape tue favicon?
ala..x kan x tahu..xpe..
niha bendenyer..
 
 

klik untuk GROW.. :)


tahu kan..baiklah!bende niw ade dua cara iaitu..

CARA PERTAMA:

dashboard>design>edit html>tick expand widgets

pastu,tekan Ctrl+F,cari kod niew:

</head>
dah jumpa?bagus..paste pula kod nie bawah kod yg
korang dh jumpa tadi:
 
<link href='URL gambar' rel='shortcut icon' type='image/x-icon'/>

<link href='URL gambar' rel='icon' type='image/x-icon'/>
yang berhighligt tue,korang cari url nyer
DI SINI

preview dulu,kalau jadi,tekan SAVE!

CARA KEDUA:

korang cari gambar untuk favicon korang
kat tempat yg same..

pastu,bila korang jumpa gamba yg sesuai,korang right klik
dan klik SAVE IMAGE AS.
pastu,save..
and then,
dahsboard>design>page elements
dalam page elements tue,
korang ade x nampak perkataan
'favicon'?
klik edit!
pastu,dia akan muncul camni:


klik untuk membesar,,
bila korang dah jumpa icon yg ingin diletak,
klik OPEN dan dia akan muncul kat favicon tue..
pastu,SAVE!

okay,ni ada freebies dari tiha
tapi kalau nak guna freebies niew,kena guna cara kedua..

 





Selamat Mencuba!